Forside

Historie

Historie
Dykningens oprindelse
Andet udstyr
Dragter
Flaskesæt
Certifikater
Dykkerskader
Kontakt
 
 

I al den tid mennesker har færdes på havet, er værdier gået tabt ved forlis. Ønsket om at fravriste havet disse værdier har ført til udviklingen af dykkeapparaterne. Danmark var tidligt med i denne udvikling. Den danske admiral Olav Judichær ledede i 1719 en optagning af en ladning fra svenske skibe sænket ved Marstrands erobring. Til dette arbejde anvendtes en dykkerklokke konstrueret af Judichær.

Det første hjelmdykkerapparat i Danmark blev indkøbt fra England af bjergningsselskab Svitzer i 1842. Søværnet indkøbte også deres første hjelmdykkerudstyr fra England. Det var bare i 1847. Søværnets udstyr blev indkøbt på anbefaling fra "Commision angaaende Vrags Optagelse i Farvandet omkring Kjøbenhavn", som angiver i anbefalingen, at besiddelsen af et sådant apparat vil indføre uafhængighed af dykkere, der forlanger overdreven betaling.
Udviklingen af hjelmdykkerapparaterne blev også påvirket fra dansk side. Svitzerdykkeren Peter Hansen Hessing fik i 1907 patent på en hjelm, som blev samlet med dragten ved hjælp af kun 2 bolte. Hjelmen er kendt som den danske 2-bolt-hjelm eller "Hansens Patent".

Danmark har således meget tidligt været en aktiv medspiller i udviklingen af dykkeapparater og dykketeknologi, og danske dykkere og dansk teknik har på mange områder gjort sig positivt bemærket.

 

Sponsoreret af:

Brüel & Kjær S&V A/S www.bksv.dk

 

I samarbejde med:

Bjarne Vincents Johansen www.bvincents.dk